Haber

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ailesine böyle veda etti

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, tarihi uçuş öncesinde ailesine veda etti.

TARİHİ UÇUŞA SAATLER KALDI

SpaceX, Türkiye’nin ilk uzay gezgini Alper Gezeravcı’nın da dahil olduğu Ax-3 misyonunun önceki gün iptal edilerek bugüne ertelenen uçuşuna yalnızca saatler kaldı. Uçuşun TSİ 00:49’da yapılması planlanıyor.

ABD’YE GİTMEDEN ÖNCE AİLESİNE VEDA ETTİ

Alper Gezeravcı, tarihi uçuş için ABD’deki uzay aracına binmeden önce ailesiyle vedalaştı. Gezeravcı’ya annesi ve babasının da eşlik ettiği görüldü.

ALPER GEZERAVCI KİMDİR?

İlk Türk uzay gezgini Alper Gezeravcı, 1979 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. Büyürken babasının mesleği nedeniyle Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı. Axiom Space’in internet sitesinde yer alan bilgiye göre Gezeravcı, lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı.

Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı’nın, F-16 dahil birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesi bulunuyor. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptan pilot olarak görev yaptı.

Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’ne atandı. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre hazırlanması, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının denetim uçuşları öncesinde muayene edilmesi ve filo dokümantasyon standartlarının denetiminden sorumluydu.

ALPER GEZERAVCI UZAYDA HANGİ GÖREVLERİ GERÇEKLEŞTİRECEK?

Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çeşitli bilim görevleri gerçekleştirmek üzere uzaya gönderiliyor. Üniversiteler ve araştırma kurumlarının bu görev için hazırladığı deneyler, davet sonucunda TUA ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan bir kurul tarafından değerlendirildi. Uzayda kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların da aralarında bulunduğu 13 deney gerçekleştirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu